de spannende kustweg
25 januari 2026 - Lloret de Mar, Spanje
Je kunt op verschillende manieren van Roses naar Lloret de Mar rijden: de snelweg via Girona, of een wat meer gepuzzelde route. En die namen wij. Eerste stop was het pittoreske Calella de Palafrugell. Want dit gezellige dorpje mag van de diverse toeristensites zeker niet ontbreken op ons must-visit-lijstje voor de Costa Brava: prachtige stranden, charmante huisjes, een azuurblauwe zee en leuke winkeltjes, restaurants en gezellige bars. Van die laatste drie zagen we af. De auto is volgepakt met dure en zeer dure spullen dus die wilden we niet te lang alleen laten. Maar een kopje koffie (uit de thermos) op een bankje met uitzicht op de azuurblauwe zee kon er wel af. Er stonden inderdaad een paar zeer charmante huisjes langs dit stukje boulevard.
We stopten niet in Sant Feliu de Guixols, ooit het centrum van de kurkindustrie, maar reden daar stapvoets doorheen: het was markt dus druk. Kon ik wel mooi even een foto maken van het schitterende Casino la Constància uit 1889. Het pand was bijna gesloopt ten behoeve van appartementen, maar het is gered en nu is het een restaurant. Ook mooi.
Na deze plaats draaiden we de GI-682 op, een van de meest spectaculaire kustwegen van de wereld (volgens de ANWB hè, dus dan is het waar). Enerzijds doordat deze weg 1000 bochten kent (bron: ANWB), maar vooral door de geweldige uitzichten. Over deze 21,3 km bergop-bergaf deden we ruim anderhalf uur, met rechts van ons hellingen vol groene bomen zoals kurkeiken, en huilende rotsen; dat water van de afgelopen week moet ergens naartoe. En aan de andere kant hadden we steile kliffen en de schitterde azuurblauwe Middellandse Zee met hier en daar een baai. Het was zondag, dus er waren veel wielrenners, motorrijders en cabrio’s op de weg. En de mannen van het wegbeheer: storm Harry had letterlijk het nodige losgemaakt, en iemand moet die stenen opruimen. Respect.
Joke:25 januari 2026met zo'n zonnetje lijkt het wel zomer...😎
Tanja:26 januari 2026Dit ziet er veelbelovend uit. Mooi dat okerkleurige gebouw van het casino.