afscheid van Roses
24 januari 2026 - Roses, Spanje
Onze laatste dag in Roses, tijd om de balans op te maken: is het een leuk plaatsje? Kort gezegd: nee. Het is een plaats van niks, van enige historische oude kern is in Roses dan ook geen sprake. Het vissers- en wijnbouwersplaatsje is op z’n minst belegerd geweest door Turken, Fransen en Oostenrijkers. Om al die aanvallen te weerstaan is er in de 16e eeuw een fort gebouwd waarin het hele dorp was opgenomen. In 1814 bliezen terugtrekkende Franse troepen het fort op, en daarmee dus ook het oude dorp. Naast het fort verrees een nieuw Roses, maar toen in 1879 de wijnoogst verloren ging door de druifluis, emigreerden veel inwoners naar de Verenigde Staten.
Roses werd in de 20e eeuw gered door het massatoerisme. Vooral in de periode 1950-1980 is hier enorm veel gebouw, en dat zie je aan de gezellige flats. Het seizoen begint pas half februari, dus de meeste flats hebben de rolluiken neer en veel restaurants zijn nog gesloten. Die restaurants zitten vooral langs de boulevard, en zoals al eerder vermeld: kleine winkeltjes zijn er nauwelijks. Er zijn diverse grote supermarkten, acht (ACHT) tuincentra, enkele botenwinkels (Sunseekers!) en veel, heel veel makelaars.
De oorsprong van Roses is enigszins omstreden. Mogelijk is het gesticht door kolonisten van Rhodos, maar er zijn ook Romeinse resten gevonden, en een versterkte nederzetting uit de Visigotische periode. Het oudste bouwwerk is echter een neolithisch grafmonument uit circa 3500 v.C. Deze Dolmen de la Creu d'en Cobertella is in 1957 gerestaureerd en vanwege zijn grootte wordt het beschouwd als een van de belangrijkste dolmen in Catalonië. Willem maakte er vandaag een wandelingetje naartoe; het was mij te nat.
Onze reden om Roses als eerste standplaats te kiezen was de handige ligging tussen twee natuurgebieden: de ruige kaap aan de ene kant en het kustmoeras aan de andere. En we hadden het prima: de restaurantjes die al open waren vielen niet tegen, en de flat was over het geheel prettig. Twee badkamer(tje)s, dat hebben we thuis niet! En een aparte kamer voor de camera... Morgen rijden we naar Lloret de Mar, schijnt erg populair te zijn.

Het zijn wel heul veul appartementen.
Zijn er nu nog vissersbootjes of zijn dit luxe jachten geworden?