Salvador Dalí
18 januari 2026 - Roses, Spanje
Het grillige, volgens Wikipedia bijna buitenaardse, landschap rond Cap de Creus (zie gisteren) was regelmatig onderwerp van de vroege schilderijen van Salvador Dalí. Zijn eerste expositie was in het stadstheater van zijn geboorteplaats Figueres, een halfuurtje rijden van ons tijdelijk thuis. Dat theater werd verwoest tijdens de Spaanse Burgeroorlog en bleef tientallen jaren een ruïne, totdat Dalí en de burgemeester van Figueres in 1960 samen besloten het te herbouwen als een museum, het Teatre-Museu Dalí.
Het museum heeft vooral kunstwerken uit Dalí's vroege periode, en een aantal werken die de meester speciaal voor dit museum heeft gecreëerd, zoals de Mae West-kamer en de Cadillac plujós. Dat laatste werkje is een Cadillac waarin het regent als je een euro in de automaat gooit. Alleen regende het vandaag buiten de Cadillac harder.
De oudste schilderijen van Cadaqués waren een feest van herkenning, omdat we daar gisteren net geweest waren. Al had de jonge Salvador daar destijds beter weer. Zijn bekendste werken hangen overigens in New York, maar je kon toch T-shirts met die afbeeldingen kopen in de museumwinkel. En sokken. En brillenkokers. En zo. Het is een raar idee dat de kunstenaar in 1989 in dit museum is overleden aan een hartstilstand; hij is hier ook begraven, in een crypte onder het podium van de oude theaterzaal.
Ook raar is het dat we na een zonnige week, en net nu we logees hebben, te maken krijgen met Storm Harry. Vanaf morgen hebben we code rood met veel wind, zware neerslag en hoge golven. Je verwacht het niet!

Wel mooi museum…
We balen van het weer … 😔
Gelukkig is het een fijn appartement