buffels & leeuwen

24 augustus 2015 - Pungwe Bush Camp, Zuid-Afrika

Natuurlijk gingen we niet de jungle in: die vind je rond de evenaar, met lianen enzo. Hier is de 'bush': Grasland met lage bosjes.

Nog maar net in het Manyeleti Reservaat begon de pret al: impala's, twee giraffen (op afstand) en vlak naast de weg een gevlekte hyena. Dat was wel bijzonder, want die hoort bij de nachtploeg. Halverwege de gate en ons Pungwe Camp passeerden we (op afstand) een zgn. dam, zo noemen ze hier een drinkplaats. Bij de dam was het razend druk: zebra's, olifanten, buffels, gnoes, waterbokken (ook wel ringgat genoemd vanwege de witte ring rond hun eh... gat). Prachtig.

En met de gamedrive kwam daar nog meer bij. We zaten met zes gasten (wij plus een Duits stel met hun 11-jarige dochter) in een 12-persoons open jeep met ranger Isac aan het stuur en tracker Nevil in het stoeltje boven de linkerkoplamp. De tracker is de sporenspecialist; hij geeft aan waar we heen moeten. 

We passeerden een familie wrattenzwijnen, veel impala's en - zeer dichtbij - een grote kudde buffels met roodgesnaveltje vogeltjes op hun rug. Twee jonge olifantstieren zagen we een waterleiding slopen, en bij een kleine groene dam kropen er net wat krokodillen op de kant. En overal waren er vogels met kuifjes, lange staarten en/of grote snavels. Op enig moment kwamen we langs bomen vol gieren; dat betekent dat er roofdieren in de buurt zijn. En ja hoor: vier leeuwen - drie dames en een oude heer lagen te ontspannen. We konden ze tot op tien meter naderen...

We leerden dat roofdieren een jeep vol mensen zien als een te groot ding om aan te vallen. Losse mensen daarentegen, of uitstekende armen, die kunnen ze wel hebben. 

Op enig moment meende onze Duitse reisgenote 'eine Katze' te zien, en ook Willem en Isac dachten een staart te hebben waargenomen. Een luipaard misschien? We zetten de achtervolging in, en met ons nog vier jeeps van de diverse andere camps. Helaas, het dier hield zich verscholen.

Toen we bij ons Pungwe Camp terug kwamen, brandden er overal olielampen en was de tafel gedekt. Weer werd ons een - wederom uitstekend - driegangendiner geserveerd. Ze kunnen wel koken, die Afrikanen! Daarna bracht Isac ons allemaal in ganzenpas langs een met olielampen verlicht pad naar onze 'semi-tented chalets'; er zijn er vier in dit camp, wij bezetten er twee van. We mochten onze tenten niet eerder verlaten dan 6:00 uur morgenochtend, als Isac ons zou komen halen voor de gamewalk.

Een semi-tented chalet is een rieten afdak op palen waarvan de wanden zijn gemaakt van tentdoek. Binnen staat een soort hemelbed met muskietennet, en er is een badkamer bij met o.a. een bad op pootjes. De verlichting bestaat ook hier uit olielampen, en er is warm water als 'the ladies' de houtkachel aan de buitenzijde hebben aangestoken.

Lucinda had om 22:30 uur nog een leeuw horen brullen. En Willem zag de volgende ochtend (naar later bleek) luipaardpootafdrukken voor onze eh... rits.

Maak je reisblog advertentievrij
Ontdek de voordelen van Reislogger Plus.
reislogger.nl/upgrade

Foto’s